CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

Friday, August 28, 2009

Rahsia Tarian Poco-poco


"Alhamdulillah kerana kita semua masih bernafas lagi dgn keizinanNya. Saya ingin berkongsi dgn rakan-rakan semua tantang tarian poco-poco yang sedang hangat ditarikan oleh semua lapisan masyarakat, umumnya masyarakat kita yg beragama islam terutama suri-suri rumah dan badan-badan kerajaan ketika manghadiri kursus.

Sebenarnya tarian poco-poco ini berasal dari Filipina bukannya dari Indonesia. Ia ditarikan oleh masyarakat yg berugama kristian ketika mereka menghadiri upacara sembahyang mingguan mereka. Lihatlah sahaja bagaimana pergerakannya, yang membentuk salib.

Mungkin kita tak perasan kerana kita suka mengikut-ikut sesuatu yg baru tanpa usul periksa. Inilah cara musuh-musuh islam mengenakan kita sedangkan kita tahu apabila kita melakukan sesuatu yg menyerupai sesuatu agama maka kita dikira merestui agama itu seperti amalan yoga yg telah difatwakan haram kerana menyerupai agama Hindu. cuma tarian pocoh2 ini belum difatwakan haram lagi. Marilah kita sama2 fikirkan.

Saya dulu pernah terfikir, kenapa tarian itu dimulakan dari kiri? Dan apa jenis senaman ini? Relevankah tarian ini, yang kelihatan seperti tidak siuman?

Saya menyeru kepada diri anda semua supaya mengambil inisiatif untuk tidak lagi ‘menarikan’ lagi tarian ini yang ternyata mensyirikkan Allah tanpa kita sedar. Dan paling utama memohon keampunan daripada Allah S.W.T atas kejahilan kita tentang perkara ini sebelum ini.

Semoga mendapat perhatian pihak berkenaan agar mengkaji secara terperinci tentang kesahihan perkara ini,asal usul dan kesannya kepada akidah umat Islam dan mengeluarkan fatwa tentang tarian ini,agar Umat Islam tidak berterusan di dalam kelalaian dan ‘keasyikkan’ menarikan tarian ini."


Ni email yg aku dapat dari adik aku..Setelah aku dapt email ni aku ada membuat sedikit kajian(cari-cari kt internet jer) berkaitan dengan tarian Poco-poco ni..Ada beberapa blog yang turut menbangkitkan isu ini,aku juga telah mencari beberapa video (youTube) Tarian Poco-poco..Aku cuba mengamati gerak tari tarian ini untuk mencari dimana gerak tari yang dikatakan Membentuk Salib itu..

Setelah aku memerhati beberapa Video Tarian Poco-poco aku dapati gerak kaki tarian ini memang Membentuk Salib..
Kalau korang penah menari tarian ini cuba korang buat dan pikiranka betul ke tidak gerakan kaki tarian ini membentuk salib..

Aku menulis sekadar pengetahuan dan ingatan buat renungan kita bersama..
Jika aku salah sila beri teguran disini..
0 What say You Dude: