CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

Saturday, June 20, 2009

Seloka Kedah (Mai Chek Mai Kita Ke Negeri Kedah)

Thursday, June 18, 2009

Hang Tuah @ Hang Too Ah ????

Assalamualaiku semua...
ni aku nk tulis pasal HANG TUAH,aku bkn pengkaji sejarah yg hebat pn tapi aku da sedikit pendapat bout hang tuah..Sebenarnya sampai sekarang aku masih terpikir siapa sebenar ny HANG TUAH??
Memang ada banyak buku sejarah tentang Hang Tuah ni,contoh ny buku 'sejarah melayu' , 'hikayat hang tuah' dan ada lagi beberapa karya lain yang bukan hanya ditulis oleh orang malaysia tetapi juga turut dikaji dan ditulis oleh pengkaji sejarah dari luar..Terdapat juga kertas-kertas kerja yg ditulis memperihalkan @ mengkaji tentang Pahlawan Melayu yang Hebat ini...
Aku xmau persoalkan kewujudan hang tuah ni (even aku rasa hang tuah ni hanya mitos,penyedap cerita kesultanan Melaka).Apa yg aku cuba cari adalah asal usul @ keturunan hang tuah ni sebenarnya daripada mana,sebelum ni apa yg aku phm berdasarkan penceritaan dan apa yg diajar disekolah dulu Hang Tuah ni seorg anak melayu iaitu anak kepada Hang Mahmud dan Dang Merduwati .Beliau pergi berguru dikaki gunung ledang bersama 4 org sahabat,Hang Jebat(Hang Jee Fat),Hang Lekir(Hang Lee Ker),Hang Lekiu(Hang Lew Kiew) dan Hang Kasturi
..
Tetapi,setelah aku membaca beberapa artikel lain terdapat penceritaan lain @ versi yg berbeza dgn apa yang aku paham tentang Hang Tuah ni,dimana ada beberapa tulisan yg menyatakan Hang Tuah (mungkin) berketurunan Cina yang datang dari Negara Cina semasa kedatangan Puteri Hang Li Po (1458) dizaman pemerintahan Sultan Mansur Syah dahulu.Hujah ini dikuatkan lagi dgn penggunaan nama 'HANG' pada awal nama Hang Tuah dan sahabat-sahabat beliau.Menurut tulisan tersebut Hang Tuah sebenarny seorang Cina dan nama beliau ialah Hang Too Ah.Menurut tulisan ini lagi Hang Tuah 4 bersaudara(hang kasturi org melayu) telah memeluk agama islam dan menukar nama mengikut loghat org melayu jadi nama mereka ditukar menjadi :

Hang Too Ah = Hang Tuah
Hang Jee Fat = Hang Jebat
Hang Lee Ker = Hang Lekir
Hang Lee Kiew = Hang Lekiu

Hmmm,banyak lagi yg diceritakan dilm tulisan yg aku baca (klik link ni >>> http://www.bicaramuslim.com/bicara7/viewtopic.php?p=203287&sid=9da4181d87cf74d1cff909da332e319b)

Pendapat aku plak KALAU benar Hang Tuah ni org Cina kenapa plak beliau bekata "Takkan Melayu Hilang didunia"..Tapi if tulisan ni kata Hang Lekir dan Hang Lekiu ni org cina mungkin btl sebab perkataan Lekir dan Lekiu ni xda dlm bahasa melayu..If nak kata Hang Tuah ni org cina sebab nama beliau ada 'Hang' jadi org sebelah utara org cina gk r,kan semua org kedah+perlis pn guna HANG (hehehe...so apa pendapat hang?)


Tutup jap cerita bout asal usul Hang Tuah ni,nanti aku cari lagi kebenaran asal usul Hang Tuah ni..
Aku nak buat keja dulu,nanti ada masa aku sambung lagi..


*ni berdasarkan apa yg aku paham dari pembacaan aku..


Insuran Nyawa Menurut ISLAM

Soalan : Bolehkah orang Islam mengambil insuran nyawa?


Jawapan :

Insuran nyawa yang diamalkan di dunia kini adalah berunsurkan riba. Umat Islam sewajarnya tidak terlibat dengan institusi yang berunsur riba. Allah mengharamkan riba kerana ia mengandungi unsure-unsur kezaliman. Bolehlah disenaraikan di sini sebab-sebab haramnya iaitu :

• orang yang menyertai insuran itu mengharapkan keuntungan berlipat ganda dari syarikat yang menawarkan,

•Wang yang akan diberikan kepada syarikat itu sebagai wang pertaruhan yang akan lesap apabila tiada apa yang berlaku. Syarikat akan untung berlebihan sedangkan pelanggan rugi.

Nyawa kita sudah dijamin Allah, umat Islam seluruhnya menjadi penjamin di antara satu sama lain. Apabila kita mengharapkan sesuatu yang lain dari yang Allah sebutkan itu sudah tentu kita menyalahinya.

Insuran kereta, motor yang ditetapkan oleh kerajaan adalah sesuatu yang tidak boleh dielakkan, maka haruslah diambil untuk membolehkan kita memiliki lessen cukai jalan. Kita mengambil insuran itu bukan bertujuan keuntungan sebaliknya untuk membolehkan kita mendapatkan lessen, itu saja. Tetapi jika kita berniat mendapatkan keuntungan dan jaminan tetap dikira riba juga. Oleh itu betulkan niat kita semasa mengambilnya.*RUJUK WEB RASMI JABATAN MUFTI JOHOR (klik kt link ni) >>> http://www.johordt.gov.my/mufti/index.php?option=com_content&task=view&id=15&Itemid=1

*untuk penerangan yg lebih detail sila klik link ni >>> http://halaqah.net/v10/index.php?topic=1774.0

Altantuya

Aku Insan Ajnabi,
Aku Berasal Dari Tanah Tinggi
Bangsaku menjelajah dunia
Bangsaku pernah menguasai dunia
Kecantikanku menawan sesiapa sahaja
Lemah gemalaiku melembutkan lelaki perkasa
Kecerdikanku, kecantikanku boleh diperniaga

Aku wanita Ajnabi merantau kemana-mana
Mencari rezeki merata dunia
Kuala Lumpur, Paris, Hong Kong aku merata
Pembesar negara kuasai ku
Kukuasai pembesar negara
Sebut sahaja apa berniaga aku tetap disana
Kepercayaan dan akidah sama sahaja
Sekejap muslimah sekejap insaniah
Aku tetap manusia beragama

Manisku dijilat, manisku disedut
Aku rela kerana berniaga
Aku berakidah aku insaniah
Ku tahu siapa yang menyedutku
Manisku masih banyak
Manusia rakus menghirupku
Kadang menggilir kadang digilir
Aku berniaga tak kira siapa

Zuriatku ada
Ku tahu siapa bapanya
Masakan tidak, disarangku dia bertelur
Manisku belum habis dihisap
Sepahku dibuang merata
Badanku dihancur luluh
Tubuhku berkecai rapuh
C4 dipanggil untuk memusnahku

Rohku tetap menjalar
Rohku tetap merayau
Setiap dada media ku buka cerita
Ku tahu siapa pemusnahku
Rohku berulang alik
Entah di Mongolia, entah di Paris
Entah di Shah Alam, entah di Putrajaya
Rohku menjalar terus menjalar
Roh suciku diawang-awangan
Menghinggap siapa sahaja
Tak kira pangkat atau kedudukan
Pemusnahku akan musnahKarya : Mohamad Sabu*aku cari web puisi,sekali aku jumpa sajak ni...cm best je so aku publish kt blog aku