Bahan
- 1 camb mentega
- 1 camb marjerin
- 1 ulas bawang putih, ditumbuk halus
- 1 labu bawang besar, dikiub kecil
- 500 g cendawan segar, dihiris nipis
- 400 ml susu segar
- 1 kiub stok ayam/1 camb serbuk stok, jika suka
- 1 camb tepung jagung (dibancuh dengan 2 camb air)
- garam & serbuk lada hitam
- daun parsli, utk hiasan
CARA PENYEDIAAN
- Panaskan mentega dan marjerin,
- tumis bawang putih dan bawang besar atas api perlahan hingga wangi.
- Masukkan cendawan, kacau dan tutup periuk.
- Masak selama 10 min sambil dikacau sekali-sekala.
- Angkat dan kisar atau proses hingga halus.
- Kembalikan ke dalam periuk semula, masukkan susu, stok, tepung jagung dan garam.
- Kacau tanpa henti hingga sup pekat.
- Tambah serbuk lada hitam
- sendukkan ke dalam mangkuk.
- Tunggu apa lagi,sila makan..hehe
SELAMAT MENCUBA
0 What say You Dude:
Post a Comment